Newsy tylko dla Ciebie

Dobry blog z interesującymi newsami.

kulinaria

kuchnia włoska Kraków rynek

Kraków- nie tylko zabytki, jakkolwiek także wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz piękne zabytki – to również kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.

najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających produktów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wspaniałych regionalnych produktów – podróżnicy w większości wypadków poszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki można traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, choć również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-historia/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy poszukują oryginalnych, lokalnych regionalnych kuchni i produktów, za pomocą jakich są w stanie o wiele prawidłowiej zaznajomić Kraków i jego okolice.