Należałoby posmakować dania kuchni staropolskiej
Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Wolno dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak standardowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film