ile kawy w kawie?

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz stosowali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, by zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda gigantycznego trudu. jeszcze więcej rodzai kaw Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też należytego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film